Skip to main content

Mijn 2 financiële dromen

Iedereen heeft dromen, wij allemaal. Maar heb je ook financiële dromen? Ik wel en ik vertel je er graag meer over! 

Budgetteren als middel om een doel te bereiken

Zoals jullie intussen weten, ben ik met budgetteren gestart uit noodzaak. Intussen is het echter veel meer geworden dan ‘uit noodzaak budgetteren’. Ik kan er niet meer zonder en merk dat als ik een week ons budget niet heb bijgehouden, ik heel onrustig ben omdat ik geen overzicht heb. Budgetteren is voor mij mezelf een spiegel voorhouden. Mezelf ter verantwoording roepen over mijn geldzaken. Het moedigt me aan en maakt me trots op mezelf. Budgetteren zie ik niet meer als een verplichting, maar als een middel om mijn doel(en) te bereiken.

Het zorgt er ook voor dat ik weet of ik iets kan kopen. Ik hoef maar gewoon even in ons budgetoverzicht te kijken en kan zien of het deze maand past. Meestal is het voldoende om even te kijken en om dan van de aankoop af te zien. We hebben namelijk maar een bepaald budget en ik vraag me dan af of die aankoop het dan wel écht waard is om het aan te besteden. Vaak is dat antwoord gewoon ‘nee’.

Dromen najagen door budgetteren

Het klinkt misschien heel stom, maar voor mij helpt budgetteren om mijn dromen na te jagen. Mijn dromen hebben namelijk een financiële insteek. Ik wil financieel vrij(er) zijn. Ik wil niet nog 10 jaar in de ratrace zitten waar we vandaag inzitten.

Ik werk supergraag, heb een fantastische job en de meest geweldige collega’s die eigenlijk vrienden zijn, maar ik werk veel. Ik heb mijn fulltime job en ik heb mijn bijberoep als budgetcoach. Daarnaast is er ook mijn gezin en de uitdagingen die daar extra bijkomen voor Louise. Dat maakt dat het hier altijd rennen is van hier naar daar en weer terug. Dat ik vaak op stand ‘automatische piloot’ sta en weinig écht besef van wat er rondom mij gebeurt. Ik loop mezelf meermaals voorbij omdat ik de neiging heb om te blijven gaan en dat gaat dan weer ten koste van mijn gezin.

Mensen zeggen al wel eens ‘ga toch wat minder werken’ en dat is héél makkelijk gezegd, maar dat is voor ons op dit moment niet realistisch. Tuurlijk zou ik graag wat minder werken en meer tijd steken in Louise en haar therapie, maar wie gaat al die therapie dan betalen? En dan hoor je mensen zeggen ‘we leven toch in België, we zijn toch een zorgstaat!’. Zo werkt het voor ons gezin helaas niet. We vallen op heel veel plaatsen net uit de boot waardoor we er grotendeels alleen voor staan. Ik ga hier niet over klagen, dat heeft geen zin, maar haal het gewoon aan als reden waarom het voor ons niet kan.

Dromen realiseren

En daarom werk ik aan mijn twee financiële dromen waarvan de eerste nu wel duidelijk is; iets minder kunnen werken zonder financiële zorgen. Een dagje per week volledige aandacht voor Louise en mijn gezin. Een dagje per week dat ik niet op automatische piloot moet staan, maar écht kan beleven. Dat is waar ik naartoe wil en waarvoor ik ga. Elke maand een beetje sparen om stilaan in die richting te evolueren.

Maar dan heb je nog die tweede droom, waarvoor we eigenlijk zo snel mogelijk zoveel mogelijk centjes nodig hebben. Mijn tweede droom is namelijk om ons huis vroeger af te betalen of toch in elk geval zo veel mogelijk. Natuurlijk willen we ons fiscaal voordeel behouden, maar een groot stuk aflossen van ons krediet zou ons zoveel vooruit helpen.

De tweede droom helpt om de eerste makkelijker te maken, maar voor de tweede droom is het logischer dat ik zo lang mogelijk zoveel mogelijk blijf werken. Het is dus soms een moeilijk evenwicht, maar we komen er wel. Ik vind het gewoon belangrijk om aan beide dromen te werken en in die richting te evolueren.

Time is money

Als je goed tussen de regels door kan lezen, heb je nu wel begrepen dat het voor mij om één essentieel iets draait; tijd. Ik wil meer TIJD. Door financieel sterk te staan, kan ik onbezorgd gaan voor meer tijd. Meer tijd voor mijn gezin, voor Louise én voor mezelf. Minder automatische piloot, minder ratrace, minder drukte. Meer leven, meer beleven, meer voelen.

Voor mij heeft alles wat ik doe op financieel vlak te maken met de tijd die ik ervoor in de plaats krijg. Ik wil niet rijk worden en een villa bouwen. Ik wil financieel onafhankelijk zijn en tijd hebben om dingen te beleven. Materialisme is leuk & ik zie echt graag mooie dingen. Ik koop die dingen ook als ik ze echt graag zie, maar ik ben me veel bewuster over mijn aankopen dan vroeger. Als ik iets niet koop en ik spaar dat geld, koop ik tijd.

 

Herken je jezelf hierin en wil je ook graag aan de slag? Ga naar www.budgetbaas.be, volg me op instagram @budgetbaas.bykim of stuur me een berichtje!