Skip to main content

Hoe het allemaal begon

Huisje, boompje, kindje… en financiële zorgen

In het voorjaar van 2017 startten wij met de bouw van ons huis. In het najaar van 2017 volgde de aankondiging van mijn zwangerschap.

Het huis ging vooruit en ook mijn buik kreeg een enorme omvang. Onze financiën daarentegen slonken voor onze ogen. Een isolatiecrisis en grondstoffencrisis later kondigde ons dochtertje zich vroeger aan dan verwacht. De blijdschap om haar geboorte sloeg na de eerste seconde al om in angst en verdriet om de medische situatie waarin ze verkeerde. Ons dochtertje heeft een blijvend hersenletsel opgelopen door een hersenbloeding en zal hier de rest van haar leven de gevolgen van dragen.

Ondanks een prima hospitalisatieverzekering en de ‘oh-zo-goede’ (not!) zorgstaat die België is, worden wij sindsdien geconfronteerd met een hoop medische kosten. Vanaf dag één werd het onze grootste prioriteit om haar de beste medische zorgen & therapie te geven, ongeacht de kosten die het met zich zou meebrengen.

Van een roze wolk was geen sprake en ook op financieel vlak kwamen er zeer zwarte wolken boven ons drijven.

Verandering

Je moet aanvaarden wat je dochtertje en gezin is overkomen, maar je moet ook zorgen dat je financieel boven water blijft. Geen gemakkelijke opdracht en ik stak dan ook meermaals ‘mijn kop in ’t zand’. Tot de facturen niet meer betaald raakten en ik met mijn neus op de feiten werd gedrukt.

Het moest veranderen, we moesten ervoor zorgen dat we ons dochtertje alles konden geven om haar zo ver mogelijk te laten raken. Ik besloot om het radicaal anders aan te pakken. Ik maakte een simpele template om inkomsten en uitgaven bij te houden en we maakten afspraken over hoe we dit zouden doen.

Inzichten

Na 3 maanden van intensief noteren, besloot ik om te gaan kijken wat dit nu allemaal betekende. Wat zijn onze inkomsten en uitgaven? Waar geven we ons geld aan? Hoe komt het dat we op het einde van de maand niet toekomen? Wat kunnen we eraan doen?

Mijn god… wat ik daar zag… als ik daar nu aan terugdenk, word ik nog altijd stil van hoe ernstig de situatie was. We hadden élke maand een tekort, we gingen steeds meer in het rood, maar toch gaven ons geld uit alsof er niets aan de hand was.

Budgetteren

Ik begon te budgetteren. Ik bepaalde wat we zouden uitgeven en waar we het aan gingen geven. We maakten opnieuw afspraken en bekeken wekelijks hoe we het deden. Zo hielden we onszelf vaak genoeg een spiegel voor en dat was in het begin hard nodig om niet terug in het oude patroon te vervallen.

Het budgetteren was met vallen en opstaan, maar na een tijdje ging het vlotter en vlotter. We werden hier goed in én we begonnen het zelfs fijn te vinden. Ik was – en ben nog steeds – zo fier als ik producten kon kopen aan hoge kortingen. Het voelde zo goed dat we alle rekening netjes konden betalen. Het gebeurde zelfs steeds vaker dat er aan het einde van de maand iets overbleef. Dat hadden we nooit voor mogelijk gehouden.

Onze ervaring delen

Af en toe deelde ik iets op mijn persoonlijke Instagram. Iedereen kende het verhaal van ons dochtertje, maar ik had nog nooit iets gedeeld over alles wat daarbij kwam kijken qua financiële gevolgen. Ik hoopte dat ik misschien hierdoor iets kon betekenen voor anderen in een gelijkaardige situatie. Het ging in heel kleine stukjes, want het was nog altijd moeilijk om er open over te praten. Gaandeweg begonnen mensen met me te praten, tips te vragen en zeiden ze dat ik er iets mee moest doen.

Opleiding budgetcoach

In 2021 besloot ik de opleiding ‘budgetcoach’ te volgen zodat ik dat al in handen had. Zodra ik op Instagram deelde dat ik geslaagd was voor mijn opleiding, kwamen de felicitaties, maar ook de vragen binnen. Het was duidelijk dat de mensen rond ons erin geloofden. Er werd oprecht interesse getoond en mensen moedigden me aan.

Zelfstandige in bijberoep

In 2022 ben ik dan ein-de-lijk gestart als zelfstandige in bijberoep. Op die manier kan ik bouwen aan mijn ultieme droom: mensen helpen naar financiële gemoedsrust en ze laten ervaren hoe het voelt om financieel ‘vrij’ te zijn!

Wil jij starten met budgetteren? Wil jij de weg inslaan naar financiële gemoedsrust? Zet je nu op de wachtlijst voor mijn cursus ‘Baas over je budget’.